Ευλογημένη εορτή (Eid Mubarak), ΣΤΕΓΗ PLUS(+) Πάτρα // Blessed Feast (Eid Mubarak), STEGI PLUS(+) Patras

Από τις αρχές του Ιουλίου και για ένα μήνα, μέλη των οικογενειών και ασυνόδευτοι ανήλικοι, τήρησαν με ευλάβεια την θρησκευτική μουσουλμανική εορτή νηστείας, το επονομαζόμενο “Ραμαζάνι”.  Το Ραμαζάνι, λαμβάνει χώρα τον ένατο μήνα του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου, όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το “Κοράνι” στους ανθρώπους προκειμένου ν΄ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους. Ο μήνας αυτός είναι μία χρονική περίοδος κατάλληλη για προσευχή, για καλές πράξεις, για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η νηστεία έχει σκοπό να βοηθήσει τους Μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης, το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δε βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό.
Με το πέρας του Ραμαζανιού, ακολουθεί μια τριήμερη γιορτή (Eid Mubarak), στην οποία όλοι φορούν τα καλά τους ρούχα και εύχεται ο ένας στον άλλο οι ημέρες της νηστείας που τήρησαν, να καταγραφούν από τον Θεό. Την προηγούμενη Παρασκευή, το σπίτι μας, το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Στέγη Plus (+) Πάτρας, γιόρτασε το τέλος του Ραμαζανιού με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αρώματα ανατολίτικης κουζίνας πλημμύρισαν το χώρο. Το τραπέζι μας, γέμισε με τα εδέσματα που προετοίμασαν οι μητέρες που διαμένουν στο Κέντρο με τις οικογένειές τους. Γέλια, χαρούμενες φωνές, ευχές για υγεία και ευημερία, τραγούδια και χορός…πολύ χορός, έδωσαν το έναυσμα για μια ξεχωριστή ημέρα!
Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι του Κέντρου αποχαιρέτισαν σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, άλλον ένα ασυνόδευτο ανήλικο, ο οποίος αναχώρησε με προορισμό την Δανία, έπειτα από την εγκριτική απόφαση του “Δουβλίνου ΙΙΙ”, ώστε να επανενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους που ήδη βρίσκονταν εκεί.
Advertisements